Fit to choose? Kiezen kost energie!

Chronic negativity is no joke. It casts a shadow over the sunniest day and makes the smallest decision painfully difficult. – Barbara Sher

Last van chronische negativiteit heb ik gelukkig niet. Maar ik zit wel in zo’n periode waarin ik duidelijk minder lekker in mijn vel zit. Wat het is? Noem het voorjaarsmoeheid (terwijl ik juist heel veel slaap), stress op mijn werk, de kids die als dolle lammetjes om me heen bewegen en ineens alle spelregels in ons huis en op school zijn vergeten, gedoe in de familie, het ingaan van de zomertijd of gewoon dat alles bij elkaar. Feit is dat ik me de afgelopen weken beduidend minder fit voel.

De gewone dagelijkse dingen vallen me zwaarder en mijn gebruikelijke positiviteit is ver te zoeken. Eigenlijk moet ik het wat rustiger aan doen. Maar ik wil toch door. Want de wereld draait ook door en het moet allemaal toch een keer gebeuren. Herkenbaar?

Even een geruststelling: het ergste heb ik inmiddels gehad. Nu de lente lekker doorzet, ga ik me steeds beter voelen. Dit soort periodes komen en gaan en ook deze keer overleef ik het weer. En het is vast weer ergens goed voor.

Maar ondertussen zit ik niet lekker in mijn vel, en als ik dan voor een keuze sta… dan kan ik zo goed merken dat daar veel energie voor nodig is! Ineens zit ik ouderwets te dubben over het eten en te miepen over of ik wel met de fiets het volgende ritje naar school of zwem-/drum-/vioolles zal doen. Of toch maar met de auto? Betekent die wolk nou echt regen of stel ik me aan? De kleinste keuzes staan in mijn hoofd uitgebreid ter discussie. De angst om de verkeurde keuze te maken speelt me parten. Want van koffie met cafeïne kan ik nu opknappen, maar zonder cafeïne geeft me later een goed gevoel omdat dat eigenlijk beter voor me is…

De oplossing? Wat voor mij dit keer aardig werkte was, dat ik me eraan overgaf. Oké, ik zit niet lekker in mijn vel. Oké, ik kan nu dus even niet kiezen tussen pindakaas of hagelslag. Oké, dan maar met de auto want de tijd om te gaan fietsen heb ik toch al besteed aan miepen. En de grote keuzes in het leven begin ik nu maar even niet aan, daarvoor komen wel weer betere tijden. Het is nu gewoon even zo.

Als ik me weer goed voel, komt vanzelf het moment waarop ik beter naar mijn intuïtie kan luisteren en de keuzes makkelijker gaan. Als ik weer meer energie heb, kan ik die besteden aan keuzes maken die bij me passen. Wat nu bij me past is rust en geduld.

Hee, daar kan ik wel voor kiezen, toch?

Hoe is dat voor jou? Heb jij ook last van voorjaarsmoeheid? En hoe vergaat het nemen van beslissingen jou in zo’n periode? Wil je dat delen of heb je tips voor anderen? Ik hoor het graag!

Wil je keuzes maken die bij je passen? Meld je meteen aan of neem contact op voor meer informatie. Ik vertel je graag hoe ik je kan helpen: info@luckylil.nl.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *