Kansen in kleine dagelijkse keuzes

“De kleine dingen die het doen…”

Misschien ken je dat liedje van Saskia en Serge? Ik dacht eraan toen ik onderstaand citaat las. En ik dacht aan hoe moeilijk ik dat soms vind: even met mijn aandacht erbij zijn, mijn aandacht verdelen en aanwezig zijn bij wat onze kinderen van mij vragen en nodig hebben.

“Mama, kijk!”

Onze kinderen zijn er allebei heel goed in. Ook in zelfstandig spelen en hun eigen gang gaan (zie de foto voor het bewijs), alleen of samen. En ze kunnen ook heel goed ons betrekken in hun spel, even geholpen willen worden en er samen van willen genieten. Er zijn momenten dat “Mama, kijk!” tientallen keren herhaald wordt… Eigenlijk net zolang tot ik inderdaad even met al mijn aandacht aanwezig ben bij hun spel of datgene waar ze me bij willen betrekken. En meestal net op het moment dat ik even iets wil lezen of een klusje af wil maken. Uiteraard… 😉

Wat is nou uiteindelijk het belangrijkste?

En soms kan ik echt niet anders. Soms heb ik het nodig om even die pagina af te lezen, de tafel schoon te maken, iets voor mezelf te doen. Soms kan ik het echt even niet opbrengen en vraag ik uiteindelijk of ze het zonder mij kunnen doen.

Maar vaak blijkt het eigenlijk een kwestie van even die aandacht, en daarna kunnen ze zelf weer verder.

…en het fijnste?

LuckyLil kleine dagelijkse keuzesEn elke keer weer verbaas ik me erover, dat ik weer vergeten was  hoe simpel het is. Dat ik daarna weer verder kan met wat ik aan het doen was. Dat het best meeviel, de inspanning om mijn aandacht te verdelen. En dat zo’n klein moment zo fijn kan zijn! Even helpen, even kijken, even samen spelen. Was het zou zo’n moeite? Het is in elk geval meestal een groot plezier.

“You are the choice maker”

“If you want loving, mutually respectful relationships at home, your decisions don’t have to be monumental, but they do have to make it clear that, on balance, your family is the most important part of your life. There are hundreds of things you can do, little daily choices you can make. The specific choices you make are up to you. My goal here is simply to remind you that you are the choice maker. With a little reflection, I’ll bet you can make at least one loving choice today that can make a world of difference in the quality of your life at home.” (1)

Hoe is dat voor jou?

Hoe ga jij om met deze momenten of kleine dagelijkse keuzes die erop lijken?

Heb je tips voor mij en anderen, bijvoorbeeld over hoe ik dit beter kan onthouden en er minder moeite mee kan hebben?

Ik ben benieuwd en hoor het graag in een reactie!

Wil je keuzes maken die bij je passen?

Ik vertel je graag hoe ik je daarbij kan helpen. Neem contact met me op, bijvoorbeeld via info@luckylil.nl.

 

(1) P.136 Don’t Sweat The Small Stuff with Your Family, Simple Ways to Keep Daily Responsibilities and Household Chaos from Taking Over Your Life Richard Carlson, Ph. D.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.