Genoeg hebben helpt

LuckyLil keuzes maken die bij je passenVergelijk het met een computer die 10 zware programma’s tegelijk draait. Het apparaat is traag, maakt fouten en loopt vast – niet omdat het een slechte computer is, maar omdat hij veel tegelijkertijd moet doen. Bij armen is iets vergelijkbaars aan de hand. Ze nemen geen domme beslissingen omdat ze dom zijn, maar omdat ze in een context leven waarin iedereen domme beslissingen zou nemen.

Wat eten we vanavond?

Waarvan betaal ik het het schoolgeld?

Hoe haal ik het einde van de week?

Zulke vragen nemen iets cruciaals in beslag: ‘bandbreedte’, noemen Shafir en Mullainathan het. “Als je de armen wilt begrijpen, moet je je voorstellen dat je met je gedachten elders bent’, schrijven ze. ‘Het kost veel moeite om jezelf in de hand te houden. Je bent afwezig en raakt snel van streek. En dat elke dag.’ Zo leidt schaarste – of het nu aan tijd of geld is – tot onverstandige beslissingen.” (1)

Ik stel me voor dat dit zo werkt bij een gebrek aan geld, maar ook bij een gebrek aan tijd, ruimte en zelfs liefde of aandacht. Als je een gebrek ervaart, hou je minder kracht over om beslissingen te nemen. Je eerste levensbehoeften spelen op deze manier een rol in hoe je keuzes maakt die bij je passen. Genoeg hebben helpt.

Hoe is dat voor jou?

Heb jij genoeg? En waar heb jij tekort aan? En hoe beïnvloedt dat jou bij het maken van keuzes? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd!

Wil je keuzes maken die bij je passen?

Ik vertel je graag hoe ik je daarbij van dienst kan zijn. Neem contact met me op, bijvoorbeeld via info@luckylil.nl.

(1) p.71-72 Gratis geld voor iedereen Rutger Bregman

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin