Praktisch oplossen mag!

Waarom ligt mijn schoen op de mat?

Wij gebruiken in huis regelmatig geheugensteuntjes om iets te onthouden. Iets schiet mij te binnen, maar ik wil me dat later op de dag herinneren.

De vuilcontainer is vol en vanavond is het moment hem langs de weg te zetten, want morgenochtend wordt het vuil opgehaald. Michiel en ik leggen dan meestal iets neer op een ongebruikelijke plek, zodat later, als we bijvoorbeeld de kinderen op bed hebben gelegd, we de schoen op de mat zien liggen en denken: “O ja, ik wilde de container langs de weg zetten!”.

Praktisch in plaats van “sterk” zijn

Bij het maken van keuzes denken we vaak dat je dat met je hoofd doet. Of met wilskracht. Onthouden, volhouden, sterk zijn. Je voornemen een keuze te maken die goed bij je past, kan niet genoeg blijken als je met anderen, op een andere plek of onder andere omstandigheden bent. Ik heb ontdekt dat voor mij een praktisch hulpmiddel dan vaak beter werkt.

Ik kan me voornemen minder wijn te drinken, maar als ik geen wijn in huis haal wordt dat een stuk makkelijker. Dan hoef ik de verleiding niet te weerstaan. En als ik met een vriendin afspreek en haar deelgenoot maak van mijn voornemen, zorg ik er ook voor dat ik makkelijker volhoud. Zij weet dat ik geen wijn wil drinken, waarmee ik een drempel buiten mij heb gecreëerd. Zo bereid ik me praktisch voor op de uitvoering van een keuze die ik eerder maakte.

Een anker als hulpmiddel

voorwerp anker keuzes maken die bij je passen
moederdagcadeau van Otto, helpt me herinneren aan heel veel dingen die belangrijk voor me zijn

Met een voorwerp als anker kun je jezelf herinneren aan een besluit, een keuze die je op een eerder moment maakte. Een praktisch hulpmiddel dat je kan steunen en de moed geven vol te houden en te blijven bij je eerdere besluit.

Het is heel fijn om iets te hebben waaraan je je vast kunt houden als je een beslissing moet nemen. Ik heb een zilveren ring die ik stilletjes ronddraai terwijl ik de woorden herhaal ‘liever ongemak dan spijt’. Mijn mantra herinnert me eraan dat ik een keus maak die goed is voor mijn welzijn. Zelfs als het geen makkelijke keus is.” – Brené Brown

Hoe is dat voor jou?

Hoe pak jij zoiets aan? Wat werkt voor jou? Ik ben benieuwd naar je reactie en wat ik van jou kan leren als het over praktische oplossingen gaat. Dankjewel alvast!

Wil je keuzes maken die bij je passen?

Ik vertel je graag hoe ik je daarbij van dienst kan zijn. Neem contact met me op, bijvoorbeeld via info@luckylil.nl.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.