Leren van je verlies

“Each individual decides whether and how he or she will grow from an experience of suffering. Perhaps your decision already has been clearly made. Perhaps you’ve said to yourself, “I am determined that I’m going to learn from my loss.” If you have made such a decision, your healing is not just underway – it’s a foregone conclusion!”

Het leven komt in allerlei kleuren en smaken, vaak ook tegelijk. Met 2 tieners in ons huis klinkt het regelmatig: “Het is k*t!”. Ik kan het me levendig voorstellen en voel het zelf ook. Het is zwaar, vermoeiend, verdrietig en om gek van te worden.

Je zou bijna vergeten dat het de keerzijde van de medaille is. Als je er middenin zit, heb je vaak ook geen energie om te kijken naar de andere kant. Naar het leven in al zijn glorie, het geluk in kleine dingen en de zon die zomaar weer schijnt.

En, zoals ik vanochtend op mijn beurt door het huis riep:”What doesn’t kill you, makes you stronger”.

Het hoort er allemaal bij. Het komt zoals het komt. Alles op zijn tijd.

De vraag is wat je ermee doet. Hoe ga je om met verlies? Met mindere dagen? Situaties waarin je het niet meer ziet zitten, niet meer weet hoe het verder moet? Die keuze hebben we als mens, telkens weer opnieuw.

Wat ook hoort, is dat je deze moeilijke dingen niet alleen hoeft te doen. Sterker nog, bij voorkeur niet. Zo zitten mensen in elkaar, zo werkt ons brein, zo werkt je hart. Gedeelde smart is halve smart. Misschien kan een ander licht werpen op wat nog in het donker is. Of er gewoon voor je zijn. Als jij dat wilt.

Kan ik je van dienst zijn? Je bent welkom. Ik hoor graag van je, dan bespreken we de mogelijkheden.

P.s. Ontvang je deze berichten per mail? Laat het weten als je contact met me opneemt. Onlangs zijn mijn tarieven omhoog gegaan. Als ontvanger van deze berichten ben ik je nog graag van dienst tegen het oude tarief. Dat scheelt!

(1) p.141 Living through personal crisis Ann Kaiser Stearns

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin